Guyot Advocaten Nijmegen

Wees zorgvuldig bij mondelinge toezegging van aan- of verkoop van woonhuis.

In dit artikel wordt de wetgeving en het risico van een mondelinge toezegging van de aan- of verkoop van een woonhuis besproken. Dit artikel is gepubliceerd door Vastgoed Journaal.

De Hoge Raad heeft recent bepaald dat een particuliere verkoper van een woonhuis pas aan de verkoop gebonden is als die schriftelijk is vastgelegd. Voor de professionele verkoper geldt dit echter uitdrukkelijk niet! Dat heeft gevolgen voor u als professional.

Wees zorgvuldig in de mondelinge fase van de koop of verkoop van een woonhuis van of aan een particulier. Zolang u nog niet aan mondelinge afspraken gebonden wilt zijn, dient u dit telkens uitdrukkelijk te benoemen. Heeft u al wel (prijs)overeenstemming, maar zijn er van uw zijde nog voorwaarden die vervuld moeten worden? Benoem in dat geval dat er pas algehele overeenstemming is nadat die voorwaarden vervuld zijn. Het belang hiervan is groot. Immers, indien er mondeling overeenstemming is bent u al wel gebonden, terwijl de particulier pas gebonden is als de koop op schrift vastgelegd is. Overigens geldt voor de particulier koper daarnaast nog dat die binnen de wettelijke bedenktijd van drie dagen de koopovereenkomst zonder opgave van redenen kan ontbinden.

Gerelateerde blogs

Artikel

Bankgarantie verhuurder bij faillissement huurder

De bankgarantie die een verhuurder heeft lijkt nog maar weinig waard na faillissement van de huurder van onroerend goed. Dit volgt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad van 14 januari 2011. In dit artikel bespreken we de gevolgen van deze uitspraak voor de vastgoedsector. Dit artikel is gepubliceerd door Vastgoed Journaal.